Najava delimičnog pomračenja Meseca

U utorak 16. jula AU “Eureka” organizuje javno posmatranje delimičnog pomračenja Meseca sa Bagdale. Delimično pomračenje počeće u 20:44 po CEST vremenu time što će Mesec ući u Zemljinu polusenku. U Zemljinu senku Mesec će početi da ulazi 22:01, a maksimum pomračenja biće u 23:31. Nakon toga Mesec će početi da izlazi iz Zemljine senke. Nigde na zemlji ovog puta neće se videti potpuno pomračenje Meseca. Pozivamo sve zaljubljenike u astronomiju da nam se pridruže na ovoj akciji i budu sa nama da ispratimo ovaj fenomen. Prognoza obećava da će biti vedro vreme. Sa teleskopima i dobrim raspoloženjem čekamo vas kod crkvice od 21h.

Preuzeto sa:
https://www.timeanddate.com/eclipse/partial-lunar-eclipse.html

Animacija kako će izgledati tok pomračenja možete videti na sajtu https://www.timeanddate.com/eclipse/in/serbia/belgrade.

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta Astronomski kamp Jastrebac 2019 koji se realizuje u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca, uz finansijsku podršku grada Kruševca i podršku Kancelarije za mlade, Turističke organizacije grada Kruševca i Centra za stručno usavršavanje.