Perseidi 2018 – izveštaj

Astronomsko udruženje “Eureka” organizovalo je tradicionalno javno posmatranje roja meteora Perseidi. Planirano je da se održi dvodnevno posmatranje ove kiše meteora 11. i 12. agvusta sa Bagdale.

Prvog dana, nažalost, zbog prisustva oblačnosti, posmatranje je otkazano u nadi da će u nedelju, 12. avgusta vremenski uslovi biti na našoj strani. Tako je i bilo. Vremenski uslovi bili su idealni za posmatranne Perseida, onog dana kada su oni bili najaktivniji. Od 21h započeli smo posmatranje meteora. Vremenom je sve veći broj posetilaca pristizao, da bismo nakon završetka celokupne aktivnosti mogli ponosno reći da je na posmatranju Perseida 2018. godine bilo oko 100 ljudi. Veliki broj posetilaca došao je čak i iz okolnih mesta (Trstenik, Brus, Aleksandrovac, Varvarin) kako bi uživali u ovom fenomenu. Brdo iznad Kruševca odakle se realizovala akcija, Bagdala, nije idealno mesto zbog prisustva svetlosnog zagadjenja, međutim, posmatrači su svojim interesovsnjem prevazišli taj nedostatak pa je broj viđenih meteora tokom cele aktivnosti prevazišao sva očekivanja. Tokom posmatranja ukupan broj viđenih Perseida bio je više desetina. Veliki broj posmatrača su poneli ćebe kako bi u potpunosti uživali.

Uporedno sa posmatranjem Perseida, astronomsko udruženje “Eureka” je posmatračima ponudila i mogućnost da kroz teleskop posmatraju i Jupiter, Saturn i Mars. Dugačak red bez prestanka je bio ispred teleskopa. Veliki broj mališana utrkivao se da što pre vidi Saturnove prstenove, Jupiter i njegove satelite i crvenu planetu Mars. Ljudi su sa oduševljenjem napuštali mesto na kome se nalazio teleskop, a isto tako i mesto gde se održalo celokupno posmatranje Perseida. Prepuni utisaka, svi posmatrači prebrojavali su meteore koje su videli i takmičili se u disciplini ko će više Perseida uočiti.

Ispred astronomskog udruženja “Eureka” akcuju su organizovali Miloš Stanković , Jelena Mitrović, Miona Jovanlvić, Darko Jovanović, Bojana Ćosović i Stefan Anđelković. Nadamo se da će i naredne godine Kruševljani pokazati ogromno interesovanje, ne samo za ovaj fenomen, već i za sve druge aktivnosti “Eureke”, kao što su to i do sada činili. Fotografije sa događaja možete videti u galeriji.

Ova aktivnost je realizovana kao deo projekta “Letnja škola astronomije Jastrebac 2018”. Projekat “Letnja škola astronomije Jastrebac 2018” po Konkursu za implementaciju Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca, sprovodi Astronomsko udruženje “Eureka” Kruševac, finansira grad Kruševac.