Kratak izveštaj sa škole astronomije “Jastrebac 2018” – Bojana Ćosović

Dana 23.07. počela je letnja škola astronomije “Jastrebac 2018”, u trajanju od 8 dana, u odmaralištu “Srbijašume”. Ukupno je bilo 14 učesnika, a oblasti koje su proučavane su: uvod u posmatrački rad (predavač Branko Simonović), planete Sunčevog sistema i Sunce (predavač Jovan Aleksić), računske vežbe (predavač Aleksandar Otašević) kao i naučna fantastika na filmu (predavač Srđan Đukić).

Interesantna predavanja o astrognoziji, horizontskim i ekvatorskim koordinatnim sistemima, astrofotografiji, karakteristikama Sunca i Meseca, gravitacionim talasima, pomogla su nam da upotpunimo teorijska znanja iz astronomije. Upoznali smo niz astronomskih objekata i pojava i otkrivali posebnost i lepotu astronomije. Za proučavanje ove izuzetno složene nauke bila su nam neophodna znanja drugih nauka, matematike, fizike, hemije, biologije i geografije, da bismo objasnili razne pojave u vasioni. Učili smo o optičkim teleskopima (refraktori i reflektori), tome šta je aberacija, paralaksa, koje su astronomske jedinice za daljinu, magnitudi, na računskim vežbama izvodili formulu za rastojenje uz pomoć zvezdane paralakse i još puno zanimljivih stvari. Posmatračke noći nisu bile česte, zato što nam vreme nije bilo naklonjeno, ali kada je bilo vedro noćno nebo, potrudili smo se da što više naučimo i vidimo, kao i da koristimo teleskope koji su nam bili na raspolaganju.

 

Predavanja su održavana pre podne i popodne, a u pauzama smo imali vremena za slobodne aktivnosti, sport (badminton i igranje frizbija), društvene igre, kao i vremena da uživamo u projekciji naučnofantastičnih filmova. Dva dana su bila posvećena planinarenju, pa smo sa rančevima na leđima, štapovima i dobrom voljom krenuli u planinarski pohod. Stigli smo do Bele stene (1256m) i Sokolovog kamena. Osam dana divnog druženja koja će mi ostati u najlepšem sećanju, naišla sam na ljude koji vole nauku. Proučavanje astronomije prepuručila bih svima koji su radoznali, koji žele da upoznaju ovu veličanstvenu nauku i saznaju koje sve tajne skriva duboki svemir.

Zahvalila bih se svim predavačima, zato što smo, uz pomoć stručnih predavanja, pronašli nove, interesantne sadržaje i zanimljivosti. Zahvaljujem astronomskim udruženjima “Eureka” i “Ruđer Bošković”, kao i Mensi Srbije na uspešnoj saradnji i podršci.

Bojana Ćosović