Totalno pomračenje Meseca 2018 – najava

U petak, 27. jula 2018. godine, iz Srbije će biti vidljivo potpuno pomračenje Meseca. U slučaju povoljnih meteoroloških uslova građani će ovu pojavu moći da posmatraju teleskopom iz grada ili sa Bagdale (o tačnoj lokaciji odlučiće se uskoro).

Prema informacijama sa sajta AD “Ruđer Bošković” Mesec 27. jula u Beogradu izlazi u 20:01. Početak pomračenja (prvi kontakt Meseca sa Zemljinom senkom) nastupa u 20:24. Faza totaliteta (kada je Mesec u potpunosti u Zemljinoj senci) traje od 21:30 do 23:13, pa maksimum (sredina) pomračenja nastupa u 22:22. Kraj pomračenja (poslednji kontakt Meseca sa Zemljinom senkom) je u subotu, 28. jula, u 00:19. Svi trenuci su dati u srednjoevropskom letnjem vremenu. Uz pomračenje Meseca biće moguće posmatrati i planete Veneru, Jupiter, Saturn i Mars. Za sve vreme trajanja pomračenja, u slučaju povoljnih meteoroloških uslova (vedro nebo i odsustvo jakog vetra) AU “Eureka” organizovaće javno posmatranje pomračenja, a radi se na tehničkoj pripremi i online prenosa istog.

U slučaju loših  vremenskih uslova pomračenje Meseca moćiće da se prati putem Interneta. I ovog puta Gianluka Masi organizuje uživo prenos ovog važnog događaja preko svog projekta Virtual Telescope.  U narednom periodu otvorićemo posebnu stranicu na našem sajtu preko koje ćete moći uživo da pratite pomračenje Meseca, ali i sve dalje aktivnosti koje Virtual Teleskop projekat bude organizovao.

Više detalja o pomračenju možete pronaći na linku.