AU “Eureka” na festivalu balona

U okviru ovogodišnjeg drugog po redu međunarodnog festivala balona, koji organizuje Turistička organizacija grada Kruševca, astronomsko udruženje “Eureka” organizuje astronomski program. U dnevnim terminima biće organizovano javno posmatranje i fotografisanje Sunca. Za tu priliku biće na raspolaganju specijalni solarni teleskop iz Niša, u vlasništvu AD “Alfa”, i astronomska oprema koju poseduje samo udruženje. Posetioci će moći da posmatraju kako izgleda površina Sunca, sunčeve pege i da vide i snime eksplozije na Suncu. Pridružite nam se na festivalu balona i postanite solarni astronomi.

U večernjem delu drugog međunarodnog festivala balona, astronomsko udruženje “Eureka” za sve ljubitelje astronomije organizovaće noćna posmatranja zvezdanog neba. Svako veče će predstavljati posebnu epizodu, gde će prisutni moći da se upoznaju sa noćnim nebom, sazvežđima i da pomoću teleskopa udruženja posmatraju Mesec, Jupiter i Saturn. Za ljubitelje fotografije biće omogućeno i fotografisanje ovih objekata, ali i noćnog neba.

Ova aktivnost je deo projekta Nebo je granica koji se realizuje kao jedan od 10 pobednika programa Superste.net za 2016. godinu.

Zato pozivamo sve ljubitelje astronomije da ove tri večeri provedu sa nama na Bagdali i upoznaju se sa našim zvezdanim nebom. U slučaju loših vremenskih uslova posmatranja neće biti.