Superste astronomsko veče na Bagdali

Na Bagdali u subotu 4. marta održano je prvo javno posmatranje za kruševljane u okviru projekta Nebo je granica. Posmatranje je trajalo od 19 do 22 časa gde je iskorišćena prilika da se ljubiteljima astronomije prikaže oprema koja je putem projekta nabavljena, a sve u cilju jačanja kapaciteta udruženja za dalju uspešnu promociju astronomije. Oko 150 sugrađana je po vedroj ali vetrovitoj noći imalo prilike da posmatra Veneru, Mars, Mesec i Jupiter, ali je pored ovih objekata posmatrano i zvezdano jato Plejade (M45), zvezda Sirijus, dvojna zvezda u Velikom medvedu i M42 maglina u Orionu. Dok su posmatrači nestrpljivo čekali da posmatraju kroz teleskop, članovi Eureke su iskoristili priliku i prisutnima objasnili kako se lako pomoću sazvežđa na noćnom nebu mogu orijentisati u prostoru.

Ovo je prva aktivnost, a već naredna nas verovatno očekuje 14. marta kada će Jupiter i Mesec biti blizu jedan drugoga. Posmatranje će biti organizovano iz centra grada, a tačne informacije o vremenu biće naknadno objavljene.

Da podsetimo da je projekat Nebo je granica jedan od deset pobednika Superste.net programa Erste banke za 2016. godinu.

Fotografije sa ovog događaja možete pogledati u galeriji, a koristimo priliku da se zahvalimo Regionalnoj televiziji Kruševac koja je ceo događaja i ispratila.