Potpisan protokol o saradnji sa Vazduhoplovnom akademijom

U Gradskoj upravi, danas je potpisan Protokol o saradnji između astronomskog udruženja „Eureka“ i Vazduhoplovne akademije iz Beograda. Potpisivanju su prisustvovale i zamenik gradonačelnika Vesna Lazarević, pomoćnik gradonačelnika Jelena Milanović i direktor JP „Aerodrom Rosulje“ Miodrag Veljković.

Prema rečima predsednika udruženja „EUREKA“ Zorana Tomića, cilj saradnje je promocija nauke i astronomije, a jedan od prvih zajedničkih projekata koji će se realizovati u Beogradu i Kruševcu je lansiranje balona sa kamerom u gornje slojeve atmosfere. Jedan od potpisnika, pomoćnik direktora Vazduhoplovne akademije Drakče Vidojević obrazložio je da je ova srednja škola profilisana za zanimanja avio mehaničara, poslove na aerodromu, a zastupljeni su i vojni smerovi. Na sastanku je dogovoreno da će se u aprilu u okviru projekta Nebo je granica održati predavanje posvećeno zajedničkom projektu VA i Eureke i očekuje se da će već u ovoj godini biti realizovano lansiranje stratobalona sa opremom u atmosferu.

Osim saradnje Udruženja i Akademije, mogućnosti su mnogo veće, s obzirom na planove koje ima Grad sa aerodromom „Rosulje“. Budući školovani kadar na aerodromu može obavljati praksu, a perspektivno i naći zaposlenje, naglasila je zamenik gradonačelnika Vesna Lazarević.

U nastavku pogledajte prilog Regionalne televizije Kruševac.