Poseta Beloj Vodi

U okviru projekta “Nebo je granica”, a u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Kruševca posetili smo u ponedeljak 13. marta selo Bele Vode, a sve u cilju promocije obrazovnog turizma i astronomije kao dodatnog sadržaja koji može da obogati ponudu turizma ove mesne zajednice. Zbog loših vremenskih uslova nismo imali priliku da posmatramo noćno nebo, ali je zato održano kraće predavanje za učenike njihove osnovne škole.

U punoj učionici ukratko je predstavljen projekat Neebo je granica, da bi zatim razgovarali sa učenicima o astronomiji, teleskopima i nebeskim objektima. Učenici su imali zaista puno zanimljivih pitanja što ukazuje na veliko interesovanje za astronomiju i dogovoreno je da će u narednom periodu, čim uslovi dozvole biti organizovano javno posmatranje za njih. Takođe potrudićemo se da za učenike te škole nađemo i donatore koji bi pomogli da im se kupi manji teleskop kako bi sami mogli da organizuju zanimljiva astronomska dešavanja. Zahvaljujemo se i lokalnim televizijama koje su događaj propratile.

 

Ova aktivnost je sprovedena kao sastavni deo projekta Nebo je granica koji je jedan od 10 pobednika programa Superste.net za 2016. godinu. Fotografije sa ove aktivnosti možete videti u albumu. Takođe i prilog RTK i TV Plus možete pogledati u nastavku.