Testirana oprema na Bagdali

Nakon testiranja opreme u kućnim uslovima, 17. februara sa članovima astronomskog udruženja “Eureka” (Miloš Stanković i Stefan Andjelkovic) izašli smo na Bagdalu. Vreme je bilo vedro, ali hladno pa je sama procedura trajala od 20 do 21.30 časova. Prvo smo testirali NEQ5 montažu koja je kompjuterizovana. Ima svoj kontroler pomoću kojeg se vrši useveravanje teleskopa i 40.000 memorisanih objekata na nebu koji se mogu posmatrati. Za ovu priliku nakon uspešnog useveravanja posmatrali smo Orionovu maglinu M42, zvezdu Sirijus i M45 (zvezdano jato Plejade).

Zbog magle koja se spuštala, ali i reflektora u blizini crkve nismo mogli još mnogo drugih objekata da posmatramo. Pored toga razlog je bio i tubus koji smo koristili. U pitanju je bio Maksutov 127/1500 koji služi za posmatranje svetlijih objekata (planeta i Mesec). Nakon uspešnog testiranja montaže postavili smo CCD kameru. Kamera odlično funkcioniše, uspeli smo sa njom da realizujemo duže ekspozicije (čak i do 10 minuta), ali zbog loših uslova nismo imali prilike da napravimo fotografije, tako da narednom prilikom kada i temepratura bude bolja napraviće se i prvi snimci kamerom.

U svakom slučaju ovom opremom napravljen je veliki korak ka boljoj promociji astronomije u Kruševcu i sigurni smo da će uskoro ova oprema biti smeštena u budućoj astronomskoj opservatoriji, pa nećemo morati stalno da je montiramo.

Oprema je kupljena zahvaljujući podršci programa Superste.net koji je projekat Nebo je granica nagradio kao jedan od deset pobednika ovog programa za 2016. godinu. Fotografije sa večerašnje aktivnosti možete pogledati u albumu.