Nabavljen deo opreme

Stigla nam je 2017. godina, a i sa njom početak realizacije projekta “Nebo je granica”. Projektom je predviđena nabavka dodatne astronomske opreme (NEQ5 montaža i CCD kamera) pomoću kojić će biti realizovane aktivnosti promocije astronomije u ruralnom području grada i organizovana obuka za mlade ambasadore astronomije. Zahvaljujući podršci programa SUPERSTE na kome je projekat “Nebo je granica” jedan od 10 pobednika programa za 2016. godinu, kruševljani će moći znatno bolje da se bave astronomijom, a možda uskoro i dočekaju otvaranje njihove astronomske opservatorije.

Na početku projekta izvršena je narudžbina opreme koje je prethodnih dana stigla i izvršili smo testiranje iste. Montaža je montirana i odlično funkcioniše. Uz montažu naručen je i akumulator koji će omogućiti da se na mnogo širem području oprema postavi i organizuje javno posmatranje. CCD kamera biće naknadno testirana kada vremenski uslovi to dozvole.

Montaža koja je nabavljena je SkyWatcher NEQ5. Ona omogućava veliki stepen stabilnosti opreme, jer se nalazi na čeličnom stalku. Montaža ima motore za kretanje po deklinaciji i rehtastenziji i bazu podataka za preko 40.000 objekata na noćnom nebu. Montaža sa tubusom koji već posedujemo koristiće kako za organizaciju vizuelnih posmatranja tako i za astrofotografiju. Uz CCD kameru koju smo nabavili omogućiće da se realizuju posmatranja objekata uživo i da se vrši prenos snimka putem interneta.

ASI120 MM CCD kamera sa USB 3.0 priključkom omogućava pre svega snimanje planeta sa rezolucijom 1,3 MP, sa odličnim kvalitetom slike i niskim šumom. Takođe se pokazala dobrom i za snimanje objekata dubokog neba. Kamera koju smo nabavili je monohromatska pa će za dobijanje fotografija objekata u boji biti potrebno nabaviti dodatne setove filtera. Kamera takođe poseduje “riblje oko” sočivo koje omogućava da se snimi nebo do 120 stepeni širine. Kamera će služiti kako za snimanje planeta i bojekata dubokog neba, tako i za uživo prenos i snimanje meteorskih rojeva.

Ovom prilikom se zahvaljujemo Teleskop centru koji podržava naš rad i koji nam je obezbedio povoljne cene za nabavku potrebne opreme za realizaciju projekta. Fotografije sa testiranja opreme možete videti u galeriji.