Potraga za meteoritima i solarografija

aekDanas je u Centru za stručno usavršavanje održano predavanje na temu potraga za mikrometeoritima i solarografiji. Predavači su bili Marko Savić i Ivana Savić, astronomi amateri koji su među najuspešnijim astronomima u Srbiji na polju promocije nauke i realizaciji zanimljivih radionica iz ove oblasti. Učesnici koji su bili u sali ali i na fejsbuku mogli su da čuju kako se može jednostavno napraviti uređaj za detekciju mikrometeorita i kako ih možemo pronaći na zemlji gde svakog dana preko 100 tona ovog materijala pada na Zemlju iz Svemira.

Takođe bilo je reči i o solarografiji gde su prikazani metodi za izradu solarografa ali i primeri uspešnih fotografija. Dogovoreno je da se u narednom periodu organizuje u Kruševcu i izložba ovih radova kako bi se solarografija promovisala, ali i priča o reciklaži.


Predavanje je realizovano kao sastavni deo projekta Astronomski Eureka kutak koji se realizuje u okviru programa Mladi su zakon – Ministarstvo omladine i sporta uz podršku resurs centra Edukativni Centar Kruševac.

U nastavku možete pogledati prilog RTK sa današnje aktivnosti, a fotografije možete videti u galeriji.