Predavanje “Tamna materija” – najava

aekŠta je to tamna materija? Da li je ta materija stvarno tamne boje ili ne? Da li tamnu materiju možemo videti? Kada je ona otkrivena? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja vezana za tamnu materiju daće Jovan Aleksić član astronomskog društva “Ruđer Bošković” iz Beograda i Društva astronoma Srbije. Predavanje će biti održano u čitaonici Narodne biblioteke Kruševac u četvrtak 8. septembra sa početkom u 17 časova.
Tokom 1970-ih i 1980-ih veliki broj posmatranja (naročito kriva rotacije galaksija) pokazao je da u svemiru ne postoji dovoljno vidljive materije kojoj bi se pripisala trenutna jačina gravitacione sile unutar i između galaksija. Ovo saznanje je navelo na ideju da je čak 90% materije koja sačinjava svemir nije „normalna“ ili barionska materija već nevidljiva tamna materija. Ustvari, svemir sadrži mnogo manje deuterijuma nego što se može sabrati bez tamne materije. Teorija o tamnoj materiji u početku je slabo bila prihvaćena, ali danas predstavlja deo savremene kosmologije. Teorija o tamnoj materiji nastala je pre 1930-tih godina kada je švajcarski astrofizičar Fric Zviki otkrio da u svemiru ne postoji dovoljno vidljive materije kojoj bi se pripisala trenutna jačina gravitacione sile unutar i između galaksija.
 
Predavanje se realizuje u okviru projekta “Astronomski Eureka kutak” u okviru programa “Mladi su Zakon” Ministarstvo omladine i sporta uz podršku resurs centra “Edukativni centar Kruševac”.