Posmatranje Meseca i planeta – Evropska nedelja mobilnosti

aekU okviru Evropske nedelje mobilnosti koja se u Kruševcu održava od 16. do 22. septembra astronomsko udruženje “Eureka” je uzelo učešće i u subotu 17. septembra organizovalo javno posmatranje Saturna, Marsa i Meseca za sugrađane.

Ovom prilikom korišćeni su refraktor teleskopi pomoću kojih je u periodu od 20:00 do 22:30 oko 300 sugrađana imalo prilike da posmatraju nebeska tela. Neki od njih su sa sobom poneli i fotoaparate i iskoristili priliku da fotografiše Mesec. Aktivnost su realizovali članovi astronomskog udruženja Eureka i to: Miloš Stanković, Darko Jovanović ,Aleksandar Ristić, Stefan Anđelković, Miona Jovanović, Aleksandar Arsovski.

Naredna aktivnost biće 22. septembra kada će se posmatrati Sunce iz centra grada

Aktivnost je realizovana kao sastavni deo projekta Astronomski Eureka kutak koji se realizuje u okviru programa Mladi su zakon – Ministarstvo omladine i sporta uz podršku resurs centra Edukativni Centar Kruševac.

Fotografije sa ove aktivnosti možete pogledati u galeriji, a u nastavku možete videti i kraći prilog koji je Regionalna televizija Kruševac napravila tokom ove aktivnosti.