Tranzit Merkura 2016.

Ove godine ljubitelji astronomije imali su prilike da posmatraju tranzit Merkura. Naredna prilika za to biće 2019. godine. Na internetu moglo se videti veliki broj fotografija i održanih javnih događaja ovom prilikom. AU “Eureka” je takođe organizovala javno posmatranje ovog događaja sa Bagdale. Iako je posećenost samom događaju bila slabija nego inače, imalo smo sreću da oblaci nisu smetali i da smo skoro ceo tranzit uspeli da vidimo. Posmatranje smo radili direktnom i indirektnom metodom pomoću dva refraktor teleskopa. Napravljen je niz fotografija, koje nažalost nisu baš najbolje fokusirane, ali na njima uspeva da se nazre pozicija Merkura, kao i pege koja je tog dana bila dominantna. Događaj na Bagdali propatile su i dve lokalne televizije. Ova aktivnost je bila sastavni deo CBSAP u Srbiji.

AU “Eureka” nastaviće da organizuje aktivnosti na polju promocije astronomije i nadamo se da će nas vreme poslužiti da što pre nastavimo sa posmatranjima sa Bagdale.

Fotografije sa događaja možete videti u albumu, dok izveštaje drugih učesnika koje su organizovali posmatranje tranzita možete videti na sajtu Astronomskog magazina.