Svečano zatvaranje jesenje škole posmatračke astronomije

U subotu 24. oktobra u čitaonici Narodne biblioteke Kruševac održana je završna svečanost u okviru projekta “Jesenja škola posmatračke astronomije”. U periodu od 12. oktobra u okviru projekat 25 polaznika je uspešno savladalo osnove astronomije, astrognozije i rukovanja teleskopom. Takođe imali su prilike da pored teorijske nastave rade praktično na teleskopu i posmatraju meteore, Sunce i Mesec. Takođe uz pomoć planetarijuma koje su dobili mogu uspešno da savladaju i poznavanje sazvežđa na noćnom nebu. Na svečanosti skupu se obratio Zoran Tomić, predsednik AU “Eureka” i član predsedništva Društva astronoma Srbije koji je skup upoznao sa rezultatima ostvarenim na projektu. Skupu se obratio i predsednik Društva astronoma Srbije, prof. dr Stevo Šegan koji je izrazio zadovoljstvo ovakvim aktivnostima kojih je sve više na teritoriji Srbije i pohvalio dosadašnji rad Eureke.

Skup je pozdravila ispred grada i Dragana Milićević, pomoćnik gradonačelnika. Prof. dr Stevo Šegan je polaznici uručio sertifikate o uspešno položenom kursu, a takođe uručene su i zahvalnice pojedincima i institucijama koje su pomogle uspešnu realizaciju projekta. Očekuje se da će ova škola nastaviti sa radim i prerasti u prolećnu i jesenju školu posmatračke astronomije.

Da podsetimo da je projekat “Jesenja škola posmatračke astronomije” realizovana u okviru programa “Mladi su zakon – Ministarstvo omladine i sporta” uz podršku resurs centra Edukativni centar Kruševac. Fotografije sa događaja možete videti u galeriji.