Drugi dan jesenje škole posmatračke astronomije

TelescopeU subotu 26. oktobra održan je drugi čas prve jesenje škole posmatračke astronomije. Danas je na redu bila tema svetlosnog zagađenja i kretanja nebeskih objekata. Na početku Stefan Anđelković je polaznike upoznao sa problemom svetlosnog zagađenja, da zapravo ti nije samo astronomski već i ekološki problem. Upoznao je prisutne sa vrstama svetlosnog zagađenja i načinima kako se protiv njega možemo boriti sa konkretnim primerima iz prakse.

 
Nakon Stefana Zoran Tomić je prisutne upoznao sa projektom merenja svetlosnog zagađenja u Kruševcu. Svi prisutni su dobili insturkcije i formulare koje će koristiti u periodu posle 2. oktobra kako bi iz svoje sredine izmerili nivo svetlosnog zagađenja i napravili novu mapu svetlosnog zagađenja u Kruševcu.
 
Na red je došla priča o prividnom kretanju nebeskih objekata. Zoran je prisutnima objasnio zašto na nebu možemo videti da se planete kreću, kako se kreću i kako su to antički astronomi objasnili. Bilo je reči o geocentričnom i heliocentričnom sistemu, Koperniku i Galileju, zatim o Kepleru i njiegovim zakonima i na kraju nešto više o Isaku Njutnu i zakonu gravitacije.
 
Na kraju prisutni su upoznati sa totalnim pomračenjem Meseca koje nam prethodi i objašnjen je način na koji do tog fenomena dolazi.
Fotografije sa današnje aktivnosti možete videti u galeriji.
Ovaj projekat se realizuje u saradnji sa resurs centrom Edukativni centar Kruševac u okviru programa Mladi su Zakon – Ministarstvo omladine i sporta.
Jesenja skola posmatracke astronomije