Dan Sunca – solarni ulični astronom

AU Eureka: Povodom dana Sunca – solarni ulični astronomi u Kruševcu u centru grada članovi AU “Eureka” organizovaće u ponedeljak 14. septembra javno posmatranje Sunca. Aktivnost će se realizovati u periodu između 13 i 15 časova. Tom prilikom prolaznici će moći kroz teleskop koji na sebi sadrži zaštitni filter direktno da posmatraju površinu Sunca, uoče sunčeve pege i u diskusiji sa članovima Eureke da se upoznaju sa karakteristikama naše matične zvezde.

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta Jesenja škola posmatračke astronomije koja če početi sa radom 19. septembra. U toku je prijava kandidata za učešće na školi tako da svi zainteresovani mogu svoje prijave poslati na mail eurekakutak@gmail.com ili popuniti online formular

https://eurekaau.wufoo.com/forms/zfwhobx0hrjcrr/.

Pravo učešća na prvoj školi posmatračke astronomije u Kruševcu imaju učenici 8 razreda osnovnih škola, srednjoškolci i nastavnici fizike i geografije.

Projekat Jesenja škola posmatračke astronomije realizuje se od strane neformalne grupe “Astronomsko udruženje Eureka” u saradnji sa resurs centrom Edukativni centar Kruševac u okviru programa Mladi su zakon – Ministarstvo omladine i sporta.

 

Jesenja skola posmatracke astronomije