Perseidi 2015. – izveštaj

Kao i prethodnih 5godina, i ove godine AU “Eureka” organizovalo je javno posmatranje Perseida sa Bagdale. Ove godine nismo imali Mesec da nam pravi problem, ali zbog preuređenja površine odakle radimo posmatranja, sada nam problem predtsavljaju reflektori. Aktivnost je počela u 21:30 na Bagdali gde je za početak postavljen teleskop Sky Watcher 90/900 putem kojeg su posetioci mogli da posmatraju Saturn. 

Posmatrači meteora

Tako je i bilo. Uskupno za period od 21:30 do 1 sat posle ponoći viđeno je oko 10 meteora. Članovi “Eureke” su na početku događaja uveli posetioce u noćno nebo, objašnjavajući pomoću laserskog pokazivača najzanimljivija sazvežđa koja se mogu videti na avgustovskom noćnom nebu. Nakon toga posmatrači su prostrli svoju ćebad i uživali u meteorima. Samoj aktivnosti aktivno učešće uzelo je pedesetak sugrađana, dok je kroz teleskop pored njih posmatralo još dosta prolaznika.

Kroz teleskop posmatrao se Saturn

Ova aktivnost je realizovana u skolu projekta “Jesenja škola astronomije” koji se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta u okviru programa “Mladi su zakon”, a u saradnji sa resurs centrom za Rasinski, Nišavski i Toplički orug “Eudkativnim centrom”. Fotografije sa aktivnosti možete videti u galeriji.