Predavanje povodom 5 godina AU “Eureka”

eurekalogoU Kruševačkoj gimnaziji, u kabinetu za srpski jezik, u petak 06. marta sa početkom u 12 časova održaće se mala svečanost povodom 5. rođendana AU “Eureka”. 

Pre tačno 5 godina AU “Eureka” je osnovano od strane učenika tadašnje astronomske sekcije u gimnaziji, Zorana Tomića (tada studenta treće godine Ekonomskog fakulteta u Nišu), prof. Dragane Milićević (profesora fizike u Gimnaziji) i Dragana Radimlovića (tada predsednika SAAS-a). Cilj osnivanja udruženja bilo je da se na nivou grada promoviše astronomija i srodne nauke uspešno kao što to sekcija radi u Gimnaziji. Promocija se vrši putem organizovanja predavanja i posmatranja, ali i realizacijom projekata.

Za ovih pet godina oprema udruženja je znatno obogađena sa kvalitetnim teleskopima, kamerama za snimanje i fotografisanje i realizovan je veliki broj projekata kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou. Ponovo je u Srbiji od prošle godine pokrenuta manifestacija Svetska nedelja Svemira i kao jedan vid priznanja rada udruženja, Zoran Tomić je postao član Upravnog odbora Društva astronoma Srbije.

Za ovu priliku, koja će biti skromna, kao i početak rada udruženja, članovi Aleksandar Jovanović i Nikola Nedeljković održaće dva predavanja:

  • Najsjajnije stvari u univerzumu – Aleksandar Jovanović (maturant)
  • Mesec – Nikola Nedeljković (maturant)

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju predavanjima koja će biti održana u kabinetu za srpski jezik, kruševačke gimnazije, sa početkom u 12 časova.

Svečana proslava 5. rođendana udruženja biće održana 20. marta. Trenutno se vrše pripreme za proslavu i naknadno će biti objavljeno mesto i vreme održavanja skupa.