„Dani Eureke“ i „Svemir u Kruševcu“ izveštaj

U Kruševcu je od 4. do 9. oktobra realizovan čitav niz predavanja i zanimljivih aktivnosti na temu astronomije. Na svetskom nivou se od 4. do 10. oktobra realizuje „World Space Week“, a jedno od mesta gde se to realizuje u Srbiji je i Kruševac, pod nazivom „Svemir u Kruševcu“.

Događaj je zamišljen da se od 4. do 8. oktobra održi po jedno predavanje svakog dana sa početkom u 13 časova i 45 minuta za učenike gimnazije. Gimnazijalci su imali prilike da slušaju svoje drugare i njihova predavanja o sledećim temama:

  • David Todorov – Astrobiologija
  • Saša Đorđević – Crne rupe
  • Hristina Gvozdenović – Etno astronomija
  • Pavle Grković – Vreme
  • Lazar Stanković i Stefana Radovanović – Cassini misija

Poslednje predavanje je pre svega bilo namenjeno da se učenici upoznaju sa Cassini misijom, čime se ona bavi, šta su njeni ciljevi i koji su dalji planovi, kako bi se pripremili za pisanje eseja na konkurs „Postani Cassini naučnik na jedan dan“. Predavanjima je svakog dana prisustvovalo oko 15-ak učenika.

U subotu, 9. oktobra, pored aktivnosti iz astronomije u sklopu „Svemir u Kruševcu“ manifestacije, kruševačka gimnazija je organizovala prvi festival nauke pod nazivom „Dani Eureke“. Astronomija je bila veoma zastupljena, pre svega zato što su Dr Milan Dimitrijević i Dr Luka Popović posetili Kruševac i održali zanimljiva predavanja. Dr Milan Dimitrijević je pričao na temu „Tajna velikog ćutanja vanzemaljskih civilizacija“ gde je objasnio posetiocima zašto mi danas ne vidimo vanzemaljske civilizacije, ako postoje, koje vrste civilizacija bi trebale da postoje, njihovi nivoi razvijenosti, ali i nešto o čuvenoj Drejkovoj jednačini i SETI programu. Dr Luka Popović je držao predavanje na temu „Egzotični objekti i pojave u Vasioni“. Sam naziv predavanja govori o čemu je bilo reči. Ova dva predavanja su bila najposećenija na ovom festivalu.

Pored toga publika je mogla da čuje i nešto o „Astronomiji iz fotelje“, tj. kako se pomoću savremene komunikacione tehnologije možemo baviti posmatračkom astronomijom, sedeći za svojim računarom preko dana, a da ne moramo uložiti previše para u opremu. Dovoljno je da imamo dobar i brz internet, dobar kompjuter, java aplikaciju i malo vremena. Predavanje su održali Zoran Tomić i Milutin Spasić, dobitnici 100 sati rada na teleskopu iz Kanade koju je dodelila firma MyTelecope.com.

 

Naravno što se astronomije tiče, AU „Eureka“ organizovalo je polaganje testa iz kratkog kursa osnova astronomije. Test je polagalo 22 učenika, najviše ih je iz gimnazije, ali bilo je i osnovaca. Svi su položili test i preostaje još da se objave konačni rezultati, naravno kada komisija pregleda testove i da se organizuje svečana dodela diploma i simboličnih nagrada. Od svih učesnika se očekuje da će nastaviti da se interesuju za astronomiju i da će pohađati naredne kurseve koje će AU „Eureka“ organizovati.

Najveća atrakcija je bila, pored predavanja, i planetarijum. Radi se o pokretnom planetarijumu koje je DAS dobilo od UNESCO organizacije kao sredstvo za promociju nauke i astronomije, zahvaljujući Mr Nataši Stanić koja je uložila svoje vreme i napor da napiše projekat. Predavač je bio Goran Pavičić iz AD „Ruđer Bošković“. Atmosferu u planetarijumu je nemoguće rečima opisati i samo predavanje je bilo zanimljivo. Nadamo se da će planetarijum ponovo posetit Kruševac i da će se još građana zainteresovati da ga posete.

Na festivalu nauke bilo je dosta učesnika iz svih osnovnih škola u gradu koji su sa svojim učenicima pripremili veliki broj interesantnih eksperimenata iz fizike, hemije, matematike itd. Npr. mogli ste da vidite kako jaje ulazi u bocu, kako izgleda kućna verzija vulkana, kako da napravite baterije od limuna, kako da istovremeno dobijete vodu, pa vino, pa mleko, zatim da vidite kako izgleda model Eko naselja korišćenjem čistih izvora energije, vode, vazduha i Sunca, itd. Svi učesnici su dobili zadatak da svoje zanimljive eksperimente stave na papir i pošalju nam da to objavimo na sajt Eureke. Festivalu i „Svemir u Kruševcu“ ukupno je prisustvovalo oko 300 ljudi, ako ne i više.

AU „Eureka“ je u znak zahvalnosti na ukazanoj pomoći prilikom realizacije akcije „od vrata do vrata“ poklonilo postere „World Space Week“ svim osnovnim školama koje su izašle u susret, kao i Dr Milanu Dimitrijeviću i Dr Luki Popoviću u znak zahvalnosti na podršci prilikom realizacije ove dve manifestacije. Ovo je bilo naše prvo druženje i zbog skromnih uslova i malo vremena festival je bio više lokalnog karaktera. Za narednu godinu potrudićemo se da taj festival se proširi, da traje makar dva dana i da dovedemo više zanimljivih gostiju i predavača, koji će sigurno barem jedan deo posetilaca zainteresovati za čari nauke.

 

Fotografije sa festivala možete pogledati u galeriji.

Leave a Reply